Apolitični

Film Zrinka Ogreste na prvim listama za nagradu Oscar

Film „S one strane” redatelja Zrinka Ogreste pronašao se na konkurencijskoj listi za ovogodišnju nagradu Oscar, u kategoriji najboljeg stranog filma. Prema pisanjima poznatog web portala Awards Daily, Ogrestin film ima veliku šansu proći i na daljnju listu koja bi ga dovela u direktnu konkurenciju za nagradu.

Zrinko Ogresta – „S one strane”

Redatelj filma „S one strane” Zrinko Ogresta, s Matom Matišićem potpisuje u scenarij za film. U glavnim ulogama nalaze se Ksenija Marinković, Lazar Ristovski, Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan te Tena Jeić Gjalski.

„S one strane” priča je o ženi Vesni koja se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb bježeći od tajne iz prošlosti. Ipak, jedan telefonski poziv i nakon toliko godina bježanja mijenja sve.

Najbolji strani film

U konkurenciji za najbolji strani film snage će odmjeriti čak 82 filma, među kojima: „Julieta” Pedra Almodovara, „To je samo kraj svijeta” Xaviera Dolana, „Iz daleka” Lorenza Vigasa te kontroverzni „Elle” Paula Verhoevena s Isabelle Hupert. Svi spomenuti filmovi već su nagrađivani na filmskim natjecanjima u Cannesu i Veneciji, pa je velika čast što se i Ogrestin film „S one strane” nalazi u konkurenciji.

Film „S one strane” premijerno je prikazan u Berlinu u pratećem programu Panorama te na još nekoliko svjetskih filmskih festivala. Na prvim listama favorita Ogrestin film se često pojavljuje pri vrhu, a portal Awards Daily svrstava „S one strane” među deset filmova koji će imati šansu dogurati do završne selekcije.

Sam Zrinko Ogresta naglašava kako je ugodno iznenađen i uzbuđen zbog vijesti jer se nijedan hrvatski film još nije našao na listi konkurenata za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Nakon vijesti o mogućoj ozbiljnoj konkurenciji Ogrestinog filma „S one strane” za nagradu Oscar još jednom je potvrđeno da je ova godina bila iznimno uspješna za hrvatsku kinematografiju, ako je suditi po već nekoliko nagrada i priznanja dodijeljenih za filmove „Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića, „Goran” Nevija Marasovića ili „Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić.

Nadamo se daljnjem plasmanu filma „S one strane” te mogućoj prvoj hrvatskoj konkurenciji za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.