Apolitični

Film S one strane u konkurenciji za nagradu Oscar

Film Zrinka Ogreste „S one strane“, u produkciji Interfilma, proglašen je jednim od pedeset najboljih ovogodišnjih filmskih uradaka u Europi te će tako konkurirati i za  89. po redu nagradu Oscar  Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u  kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Nagrada Oscar najprestižnije je filmsko priznanje, a ove godine Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, sastavljeno od petnaest članova na čelu s predsjednikom Sinišom Hajdukom, odabralo je film „S one strane“ Zrinka Ogreste, u konkurenciji s još dva filma, „Imena višnje“ Branka Schmidta i „Narodni heroj Ljiljan Vidić“ redatelja Ivan- Gorana Viteza.

Nakon što je film „S one strane“ svoju uspješnost dokazao na 63. filmskom festivalu u Puli osvojivši ukupno sedam Zlatnih arena od kojih je i ona za režiju i scenarij te za obje glavne uloge, osvojio je i nagradu kritike Oktavijan. Svoju filmsku vrijednost „S one strane“ sada će imati priliku dokazati i u konkurenciju za nagradu Oscar.

Redatelju Zrinku Ogresti ovo je sedmi po redu cjelovečernji igrani film, a brojnim nagradama i ulaskom u konkurenciju za nagradu Oscar još jednom se dokazao kao jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmskih redatelja.

S one strane

Psihološka drama, čiji scenarij potpisuje Mate Matišić zajedno sa Zrinkom Ogrestom, priča je o patronažnoj sestri Vesni i njeno dvoje djece. Vesna, čiju ulogu tumači Ksenija Marinković, prije dvadeset godina sa svojom djecom preselila se u Zagreb bježeći od događaja koji im je promijenio život u lošem smislu. Jedan neočekivani poziv nakon dvadeset godina i cijela situacija ponovno dobiva nove oblike zbog otkrivene tajne koju je Vesna sve te godine nastojala skriti. Uz Kseniju Marinković, glavnu mušku ulogu tumači Lazar Ristovski, na filmskom platnu pridružili su im se i Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi.

Ako već niste, pogledajte film „S one strane“ redatelja Zrinka Ogreste i otkrijte zašto je baš ovaj film dospio u konkurenciju za najbolji film na stranom jeziku prestižne filmske nagrade Oscar.