Apolitični

Film Rajka Grlića na filmskom festivalu u Montrealu

Nakon što su se Nevio Marasović i Franjo Dijak filmom „Goran ili Vražji vrt” proslavili prošli tjedan na kanadskom Fantasia Film Festivalu, film Rajka Grlića „Ustav Republike Hrvatske“ premijerno će, krajem kolovoza, biti prikazan na Montreal World Film Festivalu.

Jubilarno, četrdeseto izdanje kanadskog filmskog festivala održat će se od 25. kolovoza do 5. rujna.

Montreal World Film Festival najstariji je kanadski međunarodni filmski festival te jedini filmski festival natjecateljskog karaktera u Sjevernoj Americi priznat od strane Međunarodne federacije filmskih produkcija. Festival je objavio natjecateljski program na kojem su se našla dvadeset i dva filma iz cijelog svijeta, a posebno mjesto rezervirano je i za film Rajka Grlića „Ustav Republike Hrvatske”.

Film Rajka Grlića …


Film „Ustav Republike Hrvatske” u hrvatska kina stiže na jesen u distribuciji Blitza Filma i Videa, a na filmskom platnu Rajko Grlić donosi priču o vječnom problemu nesnošljivosti i predrasuda društva koji izrasta u mržnju i neprihvaćanje. Priča satkana od negativnih emocija, loših karakternih osobina i uokvirenog razmišljanja, spas pronalazi u ljubavi i hrabrosti te snazi koja proizlazi iz borbe čovjeka da bude ono što zapravo jest.

Rajko Grlić
Glavnu ulogu utjelovio je srpski glumac Nebojša Glogovac, a kako i sam kaže, to je najkompleksnija uloga koju je do sada igrao. Naime, Nebojša Glogovac u filmu utjelovljuje lik umirovljenog profesora koji je ujedno i deklarirani homoseksualac te transvestit. Ne sumnjivo je da će lik kojeg je stvorio Rajko Grlić, a utjelovio Nebojša Glogovac izazvati reakciju publike te brojne komentare, no iza šarene vanjštine krije se emotivna i snažna priča koju ćete bolje doživjeti nakon što odgledate film. Uz Glogovca, uloge u filmu odigrali su Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Redateljska palica pripada Rajku Grliću koji s Antom Tomićem potpisuje scenarij.
Dok čekamo da „Ustav Republike Hrvatske” stigne u hrvatska kina možemo probuditi maštu i radoznalost gledanjem trailera za film te se zapitati koliko zapravo i sami predrasudama krojimo vlastite, ali i tuđe sudbine.