Apolitični

Film Ne gledaj mi u pijat na venecijanskoj Mostri

Ne gledaj mi u Pijat debitantski je dugometražni filmski uradak mlade redateljice Hane Jušić, a ovih dana premijerno je prikazan na prestižnom filmskom festivalu Mostra u Veneciji.

73. Međunarodni filmski festival u Veneciji i ove godine okupio je publiku zaljubljenika u filmsku umjetnost, a ovog petka 2. rujna, pred prepunom svečanom dvoranom Perla Hana Jušić, kao debitantica, u programu Dana autora predstavila je svoj prvi dugometražni film „Ne gledaj mi u pijat”.

U svečanoj atmosferi jedne od najvećih dvorana na venecijanskom Lidu, u vrijeme premijernog prikazivanja filma, u publici je sjedila i sama redateljica i scenaristica Hana Jušić u društvu glumaca Mije Petričević, Nikše Butijera, Arijane Čuline i Karle Brbić, te montažera Jana Klemschea i direktorice fotografije Jane Plećaš.

Ne gledaj mi u pijat

Ne gledaj mi u pijat klasična je priča o hrvatskoj prosječnoj hrvatskoj obitelji koja u nedostatku lagodnijeg poimanja prostora i vremena te ostalih fizičkih sredstava dolazi u međusoban konflikt i nerazumijevanje. U središtu priče nalazi se mlada djevojka Marijana koja nakon što otac doživi moždani udar postaje glava kuće. U nedostatku razumijevanja ostalih ukućana, neodgovorne i mame i usporenog brata, Marijana se nalazi u sve težoj situaciji. Tražeći spas i izlaz iz čopora Marijana odluči svoju slobodu pronaći u eksperimentiranju s različitim nepoznatim muškarcima, no osnovni problem nastaje kada Marijana shvati da se i ne zna tako dobro nositi sa slobodom koja joj je sada dana.

Film je to zapravo o odrastanju i obiteljskim odnosima, a u kojem će se lako pronaći većina gledatelja.

Prepuna dvorana Perla u Veneciji i emocije oduševljenja okupljene publike, redateljici Hani Jušić bile su na premijeri njenog prvog dugometražnog filma svojevrstan vjetar u leđa da napokon odahne i prizna da je sretna i zbog samog uratka, ali i zbog pozitivnog povratnog odgovora same publike.

Ne gledaj mi u pijat redateljice i scenaristice Hane Jušić još je jedna u nizu ovogodišnjih hrvatskih filmskih uspješnica te jedva čekamo njen dolazak i u hrvatska kina.