Apolitični

Film ‘Everybody Knows’ otvara 71. festival u Cannesu

Međunarodni filmski festival u Cannesu, na kojemu će do 19. svibnja u glavnoj konkurenciji za Zlatnu palmu biti prikazan 21 film, u utorak navečer otvara se filmom “Everybody Knows / Todos lo saben” iranskoga redatelja Asghara Farhadija, prenosi Fena.

Psihološki triler “Todos lo saben” (Svi znaju) oskarovca Farhadija snimljen na španjolskom govori o ženi koja se s obitelji vraća iz Buenos Airesa u rodno selo u Španjolskoj. Glavne uloge u filmu pripale su Penelope Cruz i Javieru Bardemu, a njihov bi dolazak u Cannes mogao malo podignuti kazaljku na barometru glamura u godini u kojoj Hollywood nije snažno zastupljen, a popis zvijezda s A-ljestvice relativno je kratak.

Uz “Ewerybody Knows” u glavnoj konkurenciji za nagrade bit će i film “3 Faces” Jafara Panahija, “Ahlat agaci” (Stablo divlje kruške) Nurija Bilgea Ceylana, “Ayka” Sergeja Dvortsevoya, “Blackkklansman” Spikea Leeja, “Burning” Lee Chang-donga i “Dogman” Mattea Garronea.

Tu su i “En guerre” (U ratu) Stéphanea Brizéa, “Jiang Hu Er Nv” (Pepeo je potpuno bijel) Jia Zhang-Kea, “Le Livre d’image” (Knjiga slika) Jean-Luca Goddarda, “Leto” (Ljeto) Kirila Serebrenikova, “Manbiki Kazoku” (Kradljivci) Kore-Ede Hirokazua i “Netemo sametemo” (Asako I i II) Hamabuchija Ryusukea.

Za glavne nagrade natjecat će se i “Plaire, aimer et courrir vite” (Svidjeti se, voljeti i brzo trčati” Christophea Honorea, “Un couteau danls le coeur” (Nož u srce) Yanna Gonzaleza, “Under the Silver Lake” Davida Roberta Mitchella, “Yomedine” A.B, Shawkyja i “Zimski rat” Pawela Pawlikovskog.

U konkurenciji za nagrade su i filmovi triju redateljica – “Les filles du soleil” (Kćeri sunca) Eve Husson, “Capharnaüm” Nadine Labaki i “Lazzaro felice” (Sretni Lazzaro) Alice Rohrwacher.

O nagrađenima će odlučivati deveteročlani žiri kojemu je ove godine na čelu australska glumica Cate Blanchett.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnaevropa.org

Foto: Pixabay