Apolitični

Fijaker pjesmom po Dalmaciji!

Tamburaška glazba u Dalmaciji veoma je popularna i tražena za raznovrsne programe, prigodne svečanosti i slično. To je jedan poseban način glazbenog izražavanja, prepoznat po svojim specifičnim instrumentima i načinu pjevanja. Slavonija je, dakle, prepuna oranica, dobrih ljudi, ali i glazbenih skupina, popularnih tamburaša koji gdje god da dođu prirede pravu veselicu, sjajan štimung i odličnu atmosferu.

Jedni od takvih su i dečki iz tamburaškog sastava Fijaker koje smo zatekli u Sinju i cetinskom kraju prilikom televizijskog nastupa u emisiji Lijepom Našom. Zamolili smo Gorana Rusana ispred osječkog Fijakera da s nama podijeli nekoliko riječi o svom sastavu.

– Ja sam jedan od vokala u bendu, a dolazimo iz Osijeka, i jedan sam od najstalnijih u bendu osim harmonikaša.
– Fijakeri su popularni po Slavoniji, je li to zbog toga i naziv vašeg sastava?
– Je tako je. Znači, kraj iz kojeg mi dolazimo dosta drži do ove tamburaške priče, odnosno svirke koju mi njegujemo, sviramo i tamo smo dosta slušani.
– Ali jako ste traženi i u Dalmaciji gdje vas je lijepo slušati i vidjeti.
– Hvala vam lijepa i to je za nas uistinu lijepa vijest.
– Što je za vas tamburaška glazba, što u vama pobuđuje?
– Nije lako u malo vremena kazati što je, za nas je tamburaška glazba nešto što se svira sa srcem i dušom, nešto što ima svoju povijest i ljepotu i ne može se kupiti za nikakav zlatnik ni dukat.
– Prilikom nastupa u vašim lijepim nošnjama i glazbenim izričajem čuvate hrvatsku kulturnu baštinu.
– Naravno, čuvamo je i stvaramo samostalnu glazbu, pa je Fijaker specifičan po tome što održava tradicionalnu starogradsku glazbu koju miješa s elementima narodne glazbe koja se nekada prije pjevala, a harmonizacijski podržavamo tradicionalnu narodnu glazbu. Pa kad spojite starogradsku i narodnu glazbu dobijete nešto što se zove Fijaker.
– Odlično Gorane, želimo vam veliki broj nastupa po Dalmaciji jer vas i u ovom dijelu Hrvatske vole i žele čuti kao i u ostatku Lijepe Naše.
– Hvala vam puno na lijepim željama.

Više u kategoriji: Glazba

D. Šabić, mag. nov.