Apolitični

Festivalski filmski spektakl u Splitu

U programu devetog Festivala mediteranskog filma Split koji će se od 3. do 11. lipnja održati na tri lokacije, nalazi se 78 filmova koji stižu iz 39 zemalja, pri čemu se u glavnom dugometražnom programu, za kojeg se posljednjih godina redovno traži ulaznica više, nalazi pet regionalnih i još pet hrvatskih premijera.

 

Brojke su to koje samo potvrđuju kako će Split u prva dva vikenda lipnja biti središte filmskog svijeta čitavog Mediterana. U Split stiže pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea, film „Gori more” Gianfranca Rosija, pred velikim gledalištem ljetnog kina Bačvice prikazat će se i dokumentarni film „Turizam!” Splićanina Tonća Gaćine. Dobrih vijesti je mnogo: pobjednik programa Ješke od ove godine dobiva i financijsku nagradu, na festival ravno iz Cannesa stiže grčki redatelj Thanos Anastopoulos, nakon dugo godina za potrebe trećeg kina otvara se terasa kina Tesla, gledat ćemo talijansko „Iščekivanje” u kojem glavnu rolu igra oskarovka Juliette Binoche, dva francuska filma („Sve što dolazi”, „Priče s asfalta”) s Isabellom Huppert, grčku komediju „Chevalier” s kojom je redateljica Athina Rachel Tsangari slavila na London Film Festivalu, španjolski „Ništa zauzvrat” Daniela Guzmána koji je dobio nagradu Goya za najbolji debitantski film, a s kojim će se i otvoriti festival. U programu je i najbolji film po izboru publike ZagrebDoxa „U suton života” Sylvaina Biegeleisena, zatim kontroverzni „Ivy” Turčina Tolge Karacelika koji nakon Sundancea stiže u Split, iz Turske stiže i „Mahnitost”, koji je već osvojio 11 nagrada i nominaciju za Zlatnog lava u Veneciji.

Split od  petka postaje filmska metropola Mediterana
U programu Izvan konkurencije pažnju će zasigurno privući britansko-rumunjska koprodukcija u filmu „Chuck Norris protiv komunizma”, a zastor na ovogodišnji FMFS spustit će brazilski kandidat za Oscara „Druga majka” koji je izbirljiva publike festivala u Berlinu prošle godine proglasila najboljim. Od mnoštva popratnih događanja ove godine izdvaja se prvo službeno predstavljanje novog programa Škola u kinu, zajedničkog projekta Hrvatskog audiovizualnog centra i Art-kina iz Rijeke, u sklopu koje će se besplatno prikazivati domaći klasici „Vuk samotnjak” i „Družba Pere Kvržice”. Uz standardne lokacije, Ljetno kino Bačvice i kinoteku Zlatna vrata, najveća organizacijska novost ovogodišnjeg FMFS-a je nova lokacija besplatnog kina u kojem će se svaku večer prikazivati kratkometražni filmovi – legendarna terasa kina Tesla.
Budite i vi dio ovog filmskog spektakla u Splitu!
Izvor i foto: Fmfs, croatia.hr