Apolitični

Festivalom sunca i svjetlosti započinje jesen

Jesen je mnogima najljepše godišnje doba, vrijeme romantike, šetnji, zaljubljivanja i putovanja. Predlažemo vam da na početku jeseni otputujete prema Ninu, turističkom biseru jer se baš na prvi dan ovog godišnjeg doba u crkvi sv. Križa održava manifestacija edukativnog sadržaja kao zbir različitih umjetnosti, od arhitektonske povezanosti s gradnjom crkvice do izložbe likovnih radova nastalih na Festivalu sunca i svjetlosti u lipnju.
Festival slavi vrednovanje povezanih arhitektonskih vrijednosti i astronomskog značenja crkvice koju zbog igre sunca i svjetlosti, sunčevog sata i kalendara neki uspoređuju sa Stonehengeom. Nin je grad duge tradicije i slavne prošlosti, a njegove su mu prirodne znamenitosti osigurale posebno mjesto u hrvatskom i u europskom turizmu. Dodajmo da je prvi Festival Sunca i svjetlosti jedinstvena manifestacija održana u crkvi sv. Križa prvoga dana ljeta 2009. godine, međunarodne godine astronomije. U pravo vrijeme i na pravom mjestu!
Najmanja katedrala na svijetu, jedinstvena, čarobna, zanimljiva atraktivna u svojoj igri svjetla i sjene, izniman je doživljaj za djecu i odrasle, znanstvenike i sve posjetitelje kojih ima sve više i više, osobito u kreativnim radionicama gdje slušaju zanimljiva znanstvena i stručna predavanja.
Dođite i vi na prvi dan jeseni, 23. rujna i budite aktivni u festivalu sunca i svjetlosti.
Više u kategoriji: Turizam
Izvor i foto: zadar.hr
D. Šabić, mag. nov.