Apolitični

FESTIVALI NOVOGA DOBA: Europa krenula u veliki projekt ozelenjavanja glazbene industrije

U Zagrebu je održana i prva međunarodna konferencija “Green moves EU music”, na kojoj se na temelju konkretnih primjera i iskustva međunarodnih kolega govorilo o načinima na koje glazbena industrija može pomoći u smanjivanju globalne klimatske krize, ali i dobiti europska sredstva koja će joj u tome pomoći

Izgažena trava, smrad piva i urina, polomljeni šatori i plastične čaše kamo god se okreneš prva su predodžba koja dolazi kada zamislimo jutro nakon glazbenog festivala. Velika okupljanja poput Coachelle, pa i nekih naših festivala, godinama su bili ozbiljan faktor zagađenja, kako karbonskim emisijama i smećem tako i agresivnim svjetlima i bukom koja rastjeruje životinje.

Svakako najzanimljiviji dio konferencije bio je predstavljanje dobrih praksi iz drugih zemalja, a tu je zabljesnuo Jose Mateus Alves s portugalskog Boom festivala. Taj festival, koji se već 22 godine održava u ruralnom dijelu Portugala, odlučio je ostaviti prirodu u boljem stanju nego što su je pronašli. Velik je to izazov za manifestaciju koja svake godine privlači oko 40 tisuća ljudi, no rezultati koje su postigli nevjerojatni su.

– Na Boomlandu kombiniramo glazbu, kulturne i ekološke programe s naglaskom na održivost u svakom smislu, od prirodnih toaleta zahvaljujući kojima u jednom festivalskom izdanju proizvedemo gotovo šezdeset tona komposta do dugoročnih projekata reforestacije i povećanja bioraznolikosti kraja u kojem se naš festival održava. Ulaznice se rasprodaju prije nego što uopće objavimo izvođače jer ljudi prepoznaju širu priču koju radimo i dolaze nam i zbog nje – rekao nam je Alves, inače koordinator za okoliš i održivost Booma.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Image by Emmanuel Ostrovsky México from Pixabay