Apolitični

Festival “Uz gangu i bukaru” – Cista Velika

Ganga je po sadržaju i formi glazbena pojava koja je najvećim dijelom nastala tako što je pojednostavljenom obliku ojkanja (putničkog pjevanja, treskanja) inkorporiran zvuk oponašanja gusala, ili pak jednostavno pridodana dionica oponašanja zvuka gusala. Ganga je upisana 31. listopada 2009. u Registar nematerijalne kulturne baštine. Bukara (možda od novogrčkog bûkla-boca) je drvena posuda slična krigli-vrču, najčešće obujma od 0,5 do 1 l, iz koje se u stara vremena pilo vodu i vino (a navodno i hamticu, tj. vino pomiješano s kozjim mlijekom). Još se ponegdje rabi u Dalmatinskoj zagori ili se prodaje kao suvenir. Posebno cijenjeno drvo iz kojeg se izrađuje bukara je smriča.

Već osmu godinu za redom Klub Ciste Velike i prijatelja ostvaruje izuzetno uspješnu suradnju sa UHBDDR-a na festivalu “Spoj hrvatskog sjevera i juga – Uz gangu i bukaru” koji se održava u Cisti Velikoj, 8. i 9. kolovoza 2014. Dva dana festivala održavat će se takmičenja u tradicijskim igrama i sportovima, dok će završna večer uključivati festival tradicijske glazbe, u kojem je posebni naglasak stavljen na sudjelovanje mladih pjevača i svirača tradicijske glazbe (do 25 godina starosti), sa početkom u 20:30 sati.
Ulaz je slobodan!

Program:

8. kolovoza 2014.
– Do 17 sati prijave za takmčenje,
– 17 sati takmičenje tradicijskim igrama, (drvene balote, kamena sa ramena, šijavica)

9. kolovoza 2014.
– 17 sati finale u tradicijskim igrama
– 20:30 sati 8. festival “Spoj hrvatskog sjevera i juga – Uz gangu i bukaru” na lokalitetu Zadužbina

Dodajmo, prvi festival održan je 2007. godine u zaseoku Rojnica, a od 2009. godine održava se u kolovozu na lokalitetu Zadužbina povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. “Zadužbina” je mjesto udaljeno oko 500m južno od Crkve sv. Jakova gdje leži jedan stećak sarkofag s postoljem, šest stećaka sanduka i dva postolja bez stećaka. Uglavnom su svi s ukrasima.  Prirodna “arena” u okruženju stećaka, bunara, kamenog suhozida, graba, jasena, smilja. Festival je u cijelosti organiziran od strane udruge Klub Ciste Velike i prijatelja Zagreb i UHBDDR-a (Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata).

Izvor i foto: www.uz-gangu-i-bukaru.com

Više u kategoriji: Kultura
D.Šabić