Apolitični

Festival „Treće uho” u Dubrovniku posvećen Italiji

U studenom nije nimalo hladno i studeno u Dubrovniku, barem sudeći po turistima koji dolaze kao da je ljeto. Grad se polako priprema za adventsko vrijeme, a iz tjedna u tjedan stižu zanimljivosti iz kulturnog, glazbenog i umjetničkog miljea. Ovaj tjedan je rezerviran za peto izdanje festivala „Treće uho” koji je ove godine posvećen Italiji, a održava se do 8. studenog na više gradskih lokacija. Ovogodišnji festival će otkriti jednu skrivenu, ali i suvremenu Italiju, prikazat će bliska i zajednička preko-jadranska iskustva, a sve uz filmove, radionice, hranu, umjetnost i puno priča.
Glazbena i plesna poslastica ovogodišnjeg festivala bit će koncert Tarantata Alessandre Belloni, rođene Rimljanke i dugogodišnje Newyorčanke, strastvene izvođačice plesa tarantelle. Belloni je jedina žena u Sjedinjenim Američkim Državama i Italiji koja se specijalizirala za južnotalijanske folk plesove, bubnjeve i udaraljke.
S obzirom na migrantsku situaciju u okruženju, domaćini su odlučili u tri festivalska događanja staviti naglasak upravo na migrantske procese: izložba fotografija u kombinaciji s kolažom umjetnice Agnese Purgatorio, tribina „Gdje pripadaju imigranti? – Lampedusa” te predavanje o književnim migranticama koje grade mostove riječima.

 

Učenici iz osnovnih škola imat će priliku slušati Priče spajalice o Termoliju i Dubrovniku, a festivalska subota je rezervirana za priču za djecu, La Befanu – dobru vješticu. Starije generacije će moći poslušati narodne priče uz talijanski zalogaj. Ne propustite filmski program koji ove godine donosi pionirska ostvarenja talijanskog neorealizma i filmske klasike: De Sica, Visconti, Rossellini i Fellini, i zato svi koji ste slobodni, dođite u Dubrovnik i upoznajte vrijednosti susjedne zemlje Italije.
Više u kategoriji: Turizam; Kultura
Izvor i foto: experience.dubrovnik.hr
D. Šabić, mag. nov.