Apolitični

Festival svjetskog kazališta 2016. u HNK-u Zagreb

Četrnaesti po redu Festival svjetskog kazališta ove godine održat će se u periodu od 9. do 24. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gdje će organizacija HNK-a Zagreb ugostiti projekte europski i svjetski poznatih kazališnih scena.

Brak Marije Braun

Čast otvorenja prestižnog kazališnog festivala pripast će berlinskom kazalištu Schaubühne i njemačkom kazališnom redatelju Thomasu Ostermeireu predstavom Brak Marije Braun koja će se na pozornici zagrebačkog Narodnog kazališta odviti prvi dan festivala, 9. rujna s početkom u 20 sati. Predstava će se i reprizno izvesti dan nakon u 18 sati.

Riječ je o poznatom redatelju koji je stalni gost Festivala svjetskog kazališta, a predstava Brak Marije Braun prvi je dio Fassibiniederove trilogije o stanju poratne Njemačke utjelovljenom u liku žene.

Vremensko putovanje kroz sobu

Festival se nastavlja drugim po redu kazališnim projektom 20. rujna kada će na pozornicu kazališta stupiti kazališna grupa chelfitsch pod redateljskom palicom Toshikija Okade. Predstava koju će izvesti krije se pod nazivom „Vremensko putovanje kroz sobu”, a rezultat je suradnje redatelja Okade i vizualnog umjetnika Tsuyoshioma Hisakadoma. Ovaj zanimljivi umjetnički dvojac za kazališnu publiku spremio je pravi spektakl smještajući na pozornicu tonsku kutiju koja reproducira zvuk živog prostora. U ovom zanimljivom i suvremenom kazališnom spoju zvuka, pokreta tijela i prostora, zagrebačka će publika moći uživati u dva termina, u 17 i 21 sat.

Tuge

Posljednji, ali nikako manje bitan, projekt ovogodišnjeg Festivala svjetskog kazališta jest predstava Anne-Cecile Vandalem „Tuge”.

Predstava će festival zatvoriti izvedbama 23. i 24. rujna. „Tuge” je glazbeno-kazališni projekt produkcije Das Fraulein, a priča je o propagandi medija i manipulaciji tugom mase. Autorica Vandalem kombinacijom humora i detektivske priče na vrlo jednostavan način pojašnjava svoju viziju moći medija i djelovanja propagande.

Ulaznice za 14. Festival svjetskog kazališta u prodaji će biti od 29. kolovoza, a moći će se kupiti putem interneta na stranicama Hrvatskog narodnog kazališta www.hnk,hr ili na ulaznicama kazališta u Zagrebu.

Veselimo se četrnaestom izdanju prestižnog Festivala svjetskog kazališta te zanimljivim kazališnim projektima iz Europe i svijeta koji će kulturno i zabavno uveseliti zagrebačku publiku.