Apolitični

Festival suvremenog plesa u Zadru – Monoplay

Festival suvremenog plesa Monoplay i ove godine je za kraj kolovoza rezervirao prostor zadarskog Kazališta lutaka gdje će od utorka, 30. kolovoza do petka, 1. rujna zabavljati Zadrane kulturno-umjetničkim programom popraćenim edukativnim sadržajem i razgovorom s plesnim kritičarkama Ivom Nerinom Sibilom i Majom Đurinović.

Osmu godinu za redom festival suvremenog plesa Monoplay svojim je bogatim programom odao čast Kazalištu lutaka Zadar, a ove godine će počastiti sve prisutne širokom umjetničkom paletom solo plesnih izvedbi, ali popratnih kulturnih i umjetničkih sadržaja.

Monoplay – festival suvremenog plesa

Prvu festivalsku večer otvorit će plesna kritičarka Maja Đurinović koja će sve prisutne u program uvesti predavanjem Plesni solo, posvećenim prvoj hrvatskoj primabalerini Miji Čorak Slavenski.

U nastavku programa pozornicu će rasplesati studenti plesnog odsjeka Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, a predvodit će ih zadarske plesačice Anđela Bugarija i Gendis Putri Kartini.

S početkom u 21 sat program će se nastaviti plesnim solom Senser slovenskog plesača i koreografa Mateja Kejžara. Senser je plesna predstava nastala još 2007. godine unutar koje je Kejžera postavljao pitanja vezana uz jezik plesa i njegovih gesta, a u 2016. Matej ne mijenja temeljnu strukturu, ali pokušava osloboditi ples od koreografije plešući među uličnom rasvjetom.

Drugi dan festivala na zadarskoj pozornici predstavit će se još jedan niz radova plesnog odsjeka zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti nakon čega će uslijediti predstava „Sad sam lucky” Matije Ferlina.

I kraj druge večeri festivala obilježit će dio programa rezerviran za razgovor s najavljenim plesnim kritičarkama.

Posljednju večer festivala program će začiniti brojne solo izvedbe mladih plesačica nakon čega će program nastaviti Filipa Bavčević sa svojom solo predstavom Ruta.

Završnu večer festivala posebno mjesto u programu ostavljeno je i za zadarsku plesačicu Sanju Petrovski te predstavu „This is not a love song“ Josipe Štulić.

Završnu točku festivalu dodijelit će eksperimentalni glazbenici Alen i Nenad Sinkauza.

Ne propustite tri večeri suvremene plesne kulture i zaplešite s talentiranim mladim umjetnicima na osmom izdanju festivala suvremenog plesa Monoplay.

Ulaznice će se moći kupiti neposredno prije početka programa na blagajni Kazališta lutaka Zadar.