Apolitični

Festival soparnika oduševio posjetitelje

Da je kojim slučajem kulturno vijeće ovogodišnjeg 15. Dugoratskog ljeta raspisalo natječaj tražeći najbolju ovogodišnju predstavu ili događaj, mislim, a to je ocjena-mišljenje brojnih sudionika, da nisu mogli bolje očekivati od upravo održane manifestacije.
Festival  soparnika okupio je znana i gostujuća imena, drage prijatelje ove zaštićene delicije kao i goste poljičkog kraja. U organizaciji Općine Dugi Rat i Društva Poljičana „Sv. Jure – Priko” pred više od 3000 nazočnih, među kojima je bio i bivši predsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, te Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije te načelnici susjednih općina i grada Omiša, manifestaciju je otvorio domaćin ing. Jerko Roglić, načelnik Općine Dugi Rat. U svojoj poruci gosp. Čogelja je ukratko rekao: „Osobita je čast večeras biti ovdje, pogotovo u godini kada je poljički soparnik i Europska unija proglasila zemljopisno porijeklo soparnika zaštićenim koji u nas u Dalmaciji ima izuzetan značaj i kvalitetan proizvod…“
Kažimo i to da je to bila prilika da brojni posjetioci koji nikada nisu vidjeli kako se sprema ova poljička delikatesa, na 6 komina su se pekli soparnici, u kojima je sudjelovalo 21 natjecatelj, iz svih dijelova Poljica.Uz stručno povjerenstva, koje su sačinjavali Nedjeljko Mišerda (Donji Dolac); Jure Kačunić (Putišići); Tomislav Zemunik (Jesenice); Marija Sinovčić, (Žrnovnica) i Dragan Čizmić (Dugi Rat), od velike konkurencije ipak su izabrali tri najbolja i najkvalitetnija soparnika, čiji su vlasnici: prvo mjesto je pripalo Željki ŠARIĆ – Trnbusi, drugo mjesto je pripalo Nedjeljku TOMIĆU, Trnbusi i treće mjesto je osvojila Jadranka ROGULJIĆ-Putišići.

Festival soparnika …

Na kraju nazočnima se obratio i Petar Rodić, veliki poljički knez, koji je izrazio zadovoljstvo sve boljim i uspješnijim Festivalima poljičkog soparnika: „Prije 12 godina u Dugom Ratu u spremanju soparnika, u natjecateljskoj konkurenciji nazočilo je 8 natjecatelja, a danas na 6 komina, soparnik je spremalo 21 natjecatelj i ako ništa drugo, to je veliki napredak, tako je cijelu večer bilo na raspolaganju oko 500 soparnika koji su za tren razgrabljeni, pa su se pekli i dugo u noć, čak i poslije 2 sata iza ponoći, što govori o interesu posjetitelja i dobroj zabavi.

Upravo, zahvaljujući dobroj organizaciji i posjećenosti, ovogodišnji Festival poljičkog soparnika mnogima će ostati u uspomeni kao draga i nezaboravna manifestacija, prvenstvo brojnim turistima koji svoj godišnji odmor provode na ovom dijelu Jadrana, a oni će zasigurno najbolje promovirati poljički soparnik u svojim sredinama, što je i najbolja reklama.
U zabavnom programu su nastupili: mješovita klapa „Elektrodalmacija” i Aurora band.