Apolitični

Festival smokava u Zadru: „Što bliže smokvi, to bolje”

Osmi Festival smokava – Zadar 2015. koji se ove godine organizira pod motom „Zdravlje, mladost, ljepota” u početku je zamišljen kao promocija „šinjorine smokve”, no s vremenom je prerastao u manifestaciju koja veliča smokvu općenito, ističu za javnost organizatori ove zanimljive manifestacije iz OPG-a, Sandra Damjanić – Babac, dodajući kako okosnicu festivala čine „Gastro smokva”, program u sklopu kojeg se degustiraju jela pripremljena od suhih i svježih smokava, te njezinih prerađevina u restoranu „Pet bunara” na čelu sa šefom kuhinje Marijem Arbanasom i gostujućim kuharima.
Sajam smokava je zapravo dvodnevno druženje na kojemu proizvođači smokava prodaju svoje proizvode po promotivnim cijenama, a u programu je i dječja radionica kroz koju djeca aktivno uče o smokvi. Tu je još i stručno predavanje za sve koji se zanimaju za poljoprivredni aspekt uzgoja ili zaštite smokava. Program nadopunjuje i Dan otvorenih vrata koji obuhvaća obilazak nekog od imanja koje se bavi smokvarstvom, a svake godine domaćini uvode nešto novo i zanimljivo, kao npr. izložba fotografija zadarskih fotografa ili modna revija na temu smokve i slično, što pridaje pozornost ovom slatkom voću.
Cilj festivala je, kažu, vratiti smokvu na zasluženo mjesto, probuditi svijest ljudi o njezinoj vrijednosti i potaknuti ugostitelje na uvrštavanje smokve u gastro ponudu. Kroz festival dodatno se brendira smokva kao već prepoznatljiv ekološki proizvod Zadarske županije.
Festival smokava „ZDRAVLJE, MLADOST, LJEPOTA” potrajat će od 7. do 18.rujna, a donosimo vam i cjelokupni program ukoliko ga želite posjetiti:
– ponedjeljak, 7.9. POZDRAV SUNCU I SMOKVAMA – dijeljenje (suhih) smokava PZ Mas-Vin
– utorak, 8.9. GKZD u 18 h predavanje – SMOKVA – magistra nutricionizma NENADA BRATKOVIĆA, sveučilišnog magistra fitofarmacije i dijetoterapije
– četvrtak/petak, 10. i 11. 9. SAJAM SMOKAVA promotivna prodaja proizvoda od smokava, kod Trga pet bunara 9-13 h i 17-20 h
– petak 11.9. u 11 h GASTRO SMOKVA restoran Pet bunara
. subota, 12.9. DANI OTVORENIH VRATA – posjet smokviku
– utorak, 15.9. u 16 h DJEČJA RADIONICA, dječji odjel GKZD
– petak, 18.9. RADIONICA IZRADE SAPUNA od smokava SAPUNERIJE RUSTIKA, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića
„Što bliže smokvi, to bolje” slogan je zgodne manifestacije, stoga ne zaboravite da vas Zadar očekuje na Festivalu smokava. Dođite i uživajte!
Više u kategoriji: gospodarstvo, turizam
Foto i izvor: zadar.travel
D. Šabić. mag. nov.