Apolitični

Festival skulptura u pijesku: Hrvatski otok sreće s kojeg najljepše slike odlaze u cijeli svijet

Na Rajskoj plaži u Loparu na otoku Rabu od 11. do 14. kolovoza 2020. godine održat će se Festival skulptura u pijesku. Hrvatski otok sreće ponovo je domaćin ove umjetničke i zabavne manifestacije, a kipari iz cijele Hrvatske izrađivat će skulpture na temu čudesni svijet mitskih bića.

Ovu pješčanu manifestciju vodi akademska kiparica Paula Banić koja dovodi umjetnike poput našeg najpoznatijeg aktualnog kipara Nikole Vudraga, akademskog kipara profesora Alena Novoselca, braće kipare Popijač i ostale zanimljive ekipe.

Već devetu godinu zaredom Rajsku plažu u Loparu pretvaramo u nadrealni svijet skulpturama iz pijeska. Ovog ljeta u manjem broju sudjeluju zanimljivi umjetnici s naše umjetničke scene stoga vas sa zadovoljstvom pozivamo da nam se pridružite i isprobate biti kipari, a mi ćemo vam pokazati kako. Pokušat ćemo vas oraspoložiti kroz pijesak i pješčana mitska bića“, rekla je Paula Banić, umjetnička voditeljica festivala.

Veličina skulptura seže i do 10 metara u dužinu i širinu te oko dva do tri metra u visinu. Potreban je izuzetno naporan fizički rad na visokim temperaturama da bi se kreirale skulpture koje kada bi se izvagale, teže od 30 do 70 tona. Sav trud i rad koje umjetnici ulože u Loparu se prepoznaje, a zbog sjajnog domaćinstva i truda mještana, umjetnici se svake godine vraćaju.

Foto i cijeli članak možete pronaći na: poslovni.hr

Foto: Pixabay