Apolitični

Festival ojkavice u Bogdanovićima – da se ne zaboravi

Ojkavica, ganga, rera, stari način pjevanja i slično te muziciranje s nekadašnjim starim narodnim instrumentima budi pozornost za nečim lijepim i atraktivnim iz prošlih vremena. Festival ojakvice kazuje nam kako još uvijek ima ljudi koji ne dozvoljavaju da se zatomi povijesna i kulturna baština dalmatinskog kraja.
U organizaciji udruge „Ajmo zapivat” 20. 08. 2016. u 19:30, pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije i grada Kaštela, pod vedrim nebom, uz Jurića lokvu, u selu Bogdanovići, koje pripada općini Prgomet, održat će se šesti Festival ojkavice, na kojem će se i ove godine okupiti brojni poklonici ovoga prastarog ilirskog i prailirskog pjevanja s područja antičke Dalmacije.

Festival ojkavice u Bogdanovićima

Uz Jurića lokvu ovom će prigodom zapjevati i najmlađi čuvari baštine.
Želja organizatora udruge „Ajmo zapivat” je očuvanje tradicije i narodnih običaja Dalmatinske zagore. Uz dobru spizu i kapljicu domaćeg vina poklonici ojkavice uživat će do dugo u noć.
– Želja mi je bila sačuvati tradiciju od zaborava i ponovo oživjeti običaj pjevanja u Bogdanovićima. Naime, na Jurića lokvi ranije je bilo običajno da se momci i cure sastaju i pivaju, a taj je običaj nestao proteklih desetljeća. Nažalost, mlade generacije ne znaju više ojkati, a upravo želja da održim tradiciju i približim mladima ove naše običaje vodila me prilikom organizacije festivala. – istaknuo je povodom festivala Mate Jurić iz Kaštel Sućurca, inače organizator Festivala ojkavice. Ne sumnjamo kako će ovaj kulturno i povijesni događaj unijeti još malo zabave i kulturne zanimljivosti u ovaj kršni kraj Dalmatinske zagore tijekom vrućih kolovoških dana.