Apolitični

Festival od 200 milijuna eura dolazi u Umag? Kultni novosadski Exit iduće godine bi se mogao održati u Hrvatskoj, u igri još nekoliko zemalja

Kako ekskluzivno saznajemo, Srbija bi mogla ostati bez novosadskog Exit festivala, koji bi mogao svoje iduće izdanje potencijalno preseliti u Umag. Značilo bi to da će Istra iduće godine ugostiti Davida Guettu, Solomuna, Ninu Kraviz, Paula Kalkbrennera, Paula van Dyka i mnoge druge svjetske zvijezde, čiji su nastupi najavljeni za 2021. godinu.

Exit, jedan od najprepoznatljivijih srpskih kulturnih brendova, tamošnjem je turizmu do sada donio 200 milijuna eura, a novi bi dom, ako ne u Hrvatskoj, navodno mogao pronaći i u Crnoj Gori, s time da su u utrci i pojedine bogate arapske zemlje.

Kako doznaje Jutarnji list iz dobro upućenih izvora, razlog mogućeg preseljenja je financijski i leži u činjenici da Srbija, kako nam objašnjavaju, nije napravila plan kojim bi specijalnim paketima pomoći u vrijeme pandemije podržala najugroženije grane gospodarstva, među kojima su svakako glazbena i festivalska industrija, koje su zbog protuepidemsijkih mjera u praksi postale zabranjene djelatnosti bez ikakvih prihoda.

Iako iz Exita još nisu htjeli službeno komentirati ništa vezano uz navode o preseljenju, neslužbeno se doznaje da su od pojedinaca iz državnog vrha dobili savjet da financijske probleme “riješe otpuštanjem svih zaposlenika”. Osim što im je izostala državna pomoć, završni je udarac Exitu zadao dugogodišnji sponzor, Telekom, kompanija u državnom vlasništvu.

Organizacija Exit najveći je izvoznik kreativnih industrija u Srbiji, realizira pet festivala u četiri države. Uz novosadski Exit, u Beogradu se održava No Sleep festival, u Temišvaru rade Revolution festival, Sea Dance organiziraju u Budvi, a Sea Star u Umagu.

Zbog već stabilne suradnje s Gradom Umagom, koja je počela 2017. godine, čini se prirodnim da je upravo ona ušla u izbor potencijalnih alternativa za Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu, na kojoj se Exit održava od samoga osnutka.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay