Apolitični

Festival klasične glazbe u Puli

Povodom obilježavanja rođenja i smrti jednog od najvećih glazbenika klasičara ikada, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Pula se priključila ostalim europskim prijestolnicama te ove godine, 22. kolovoza, organizira prvi međunarodni festival klasične glazbe.

Festival će trajati do 27. kolovoza.

Festivalski ciklus u trajanju od četiri dana prvi je projekt ovog karaktera na prostoru Istarske županije. Pod logom „bez okova uštogljenosti” cilj festivala jest približiti široj publici klasičnu glazbu s naglaskom na stvaralaštvo Mozarta, ali na jedan drugačiji, opušteniji i zabavniji način.
Glavni organizator festivala, Istarski Kulturni Sabor, smatra da bi se klasična glazba mogla približiti i publici koja preferira i neke druge glazbene žanrove. Smještajući koncertne večeri festivala na različite lokacije, ne isključivo cijenjene koncertne dvorane, iz organizacije smatraju da će opuštenijim ambijentom i atmosferom pridonijeti zanimanju šireg spektra publike koji do sada nisu posjećivali ovakve glazbene događaje.


Festival će tako biti glazbena poslastica za sve ljubitelje klasične glazbe, ali i za sve ljude koji se u tom periodu nađu u Puli željni kulturno-zabavnog programa. Glavni cilj organizacije je pridonijeti širenju klasične glazbe među one ljude koji je do sada nisu primarno preferirali, ali običavaju odlaziti na razne koncertne događaje.

Festival klasične glazbe


Budući da je ideja festivala zamišljena kao svojevrsna hvala W. A. Mozartu, i glavni motiv koji se bude protezao kroz sva četiri dana festivala bit će upravo Mozartovo glazbeno stvaralaštvo. Festivalski program tako će biti sastavljen od segmenata mozartolgy, mozartis In Love, mozartification, a kao glavni spektakl festivala najavljuje se šestosatni koncert mozart marathone na kojem će posjetitelji doživjeti pravu sinergiju različitih glazbenika i glazbenih djela isprepletenih u jedan nevjerojatni umjetnički doživljaj. Posjetitelji koncerta moći će razgovarati s glazbenicima i umjetnicima koji će svojim umjetničkim talentom pridonijeti atmosferi ovog zanimljivog klasično-suvremenog glazbenog iskustva.
Budući da je festival međunarodnog karaktera, glazbenoj postavi pristupit će i glazbenici iz SAD-a, Rusije, Austrije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i El Salvadora.