Apolitični

Festival klapa u Omišu otvara vrata u subotu (02.07)

 

Festival klapa po mnogima je najjači glazbeni i kulturni događaj na Jadranu u srpnju. To je vrijeme kada ne samo ljubitelji klapske pisme već i drugi svoje srpanjske adrese usmjeravaju prema Omišu.

Konferencija za novinare jubilarnog 50. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2016. održala se u ambijentalnom kamenom prostoru restorana «Milo» u Omišu na kojoj su novinarima i mediju govorili domaćini i organizatori ovogodišnjeg jubilarnog pedesetog festivalskog izdanja. Umjesto predsjednika Festivalskog vijeća , gradonačelnika Omiša Ivana Kovačića nazočne je pozdravio njegov zamjenik Ivo Tomasović koji je među ostalim iskazao veliko zadovoljstvo što je klapska dalmatinska pjesma niknula iz Omiša, ostala u njemu , a grad se kroz pola stoljeća pokazao kao prava klapska utvrda svih onih koji s klapom i pismom žive i njeguju ovu zaštićenu baštinu.

Festival klapa u Omišu

Ravnatelj Direkcije festivala prof. Mijo Stanić pozvao je sve ljubitelje ove kulturne glazbene baštine da dođu u Omiš, pozdrave klape i uživaju u njihovim pjesmama.
S zadovoljstvom se kratko osvrnuo na večeri održane u Čapljini, Blatu, Komiži i Bolu. Najavio je svečano otvaranje klapa ove subote (02.07) s retrospektivom 50 godina Festivala dalmatinskih klapa Omiš u kojem će nastupiti klape: Lučica, Trogir, Ošijak, Filip Dević, Šibenik, Luka, Luka, Cesarice, Nostalgija, FA Linđo, Sinj, Neverin i Šufit. Na konferenciji je kao umjetnički voditelj festivala maestro Dušan Šarac među ostalim istaknuo, da se Omiš, kao rijetko tko u svijetu može pohvaliti s ovakvom dugogodišnjom tradicijom klapske pjesme koju je svijet prepoznao kao nešto umjetnički jako vrijedno. Pohvalio je klape i njihovo pjevanje te se nada kako će ovogodišnji pola stoljeća star festival klapa iznjedriti sve najbolje iz dalmatinskog i hercegovačkog klapskog miljea , a da će publika kao i svake godine uživati u mirisima klapskih nota.
Poštovani više o ovogodišnjem festivalu dalmatinskih klapa u gradu gusara možete vidjeti od sutra (30.07) u posebnim video reportažama ekipe s apolitičnog portala.