Apolitični

Festival dalmatinskih klapa Omiš

Petak, 15. srpnja svakako je rezerviran za sve ljubitelje klapskih zvukova i to na omiškom klapskom druženju ( Festival dalmatinskih klapa Omiš) u Večeri novih skladbi na Trgu Stjepana Radića s početkom u 21 sat.
Izuzevši zvukove valova koji udaraju o obalu i cvrčaka što naglašavaju visoke temperature, najautohtoniji zvuk Dalmacije jesu klapske izvedbe. Višeglasni tradicionalni zvukovi koji se uglavnom izvode bez pratnje glazbenih instrumenata neizostavan su element dalamtinskog poimanja umjetnosti.
Zvukovi ovog mediteranskog fenomena, proizašlog iz prijateljstva i ljubavi prema glazbi, u zadnje vrijeme sve su više spoj tradicionalnog i urbanog, pa tako male muške skupine koje su se skupljale u uskim uličicama, što su prenosile njihove upjevane glasove, sada prerastaju u skupine koje sačinjavaju i žene, a nerijetko se sjedinjuju i s glazbenom pratnjom. Nakon svega navedenog ni ne iznenađuje da je UNESCO 2012. godine dalmatinsku klapu zaštitio kao posebnu kulturnu baštinu.
Omiški festival već je nadaleko poznat kao promotor i zaljubljenik u ovaj tip glazbenog izričaja, pa svoju ljubav prema ovom dalmatinskom simbolu dobrog zvuka njeguje još od 1960. godine.
50. po redu omiški Festival dalmatinske klape u trajanju od 2. do 23 srpnja predstavit će brojne klape, a večeras možete na Večeri novih skladbi poslušati trinaest različitih izvedbi. Klape koje će večeras nastupati dolaze iz Brela, Zagreba, Zadra, Vodica, Baške Vode, Kučina, Podstrane, Dubrovnika, Kaštela i Bola. Cjelokupni raspored izvođenja klapa možete pogledati na stranici festivala http://fdk.hr/vecer-novih-skladbi-u-petak-15-srpnja/

Festival dalmatinskih klapa Omiš


Klapa Kartolina koja stiže iz Ontarija, Kanada nastupat će van konkurencije u pauzi između izvedbi navedenih klapa.
Predivan ambijent ljetne večeri pod okriljem omiške Dinare bit će upotpunjen klapskim zvukovima, nježnim notama i tipičnom dalmatinskom atmosferom nošenom laganim vjetrom koji pomaže prijatnijem ugođaju.
Grad Omiš poziva sve zainteresirane, sve ljubitelje klapskih zvukova te sve one koji žive i ljetuju u blizini da se pridruže publici Večeri novih skladbi večeras u 21 sat na Trgu Stjepana Radića te uživaju u jednostavnosti ove glazbene poslastice.