Apolitični

Feštajmo uz sv. Duju

Koncertni program pod nazivom „Koncert za sv. Duju“ povodom obilježavanja blagdana zaštitnika grada Splita, održat će se već tradicionalno, 7. svibnja na splitskoj Rivi s početkom u 21 sat.

Koncert s kraja dana u organizaciji turističke agencije Spalatum DMC d.o.o. Split donosi večernji program koji uvažava i slijedi tradicijske vrijednosti događanja kombinirajući ih sa suvremenim elementima u nastojanju da fešta svetog Duje ostane bliska svim generacijama stanovnika Splita te da se otvori većem broju posjetitelja iz gradova i mjesta ne samo Splitsko–dalmatinske županije, već i susjednih županija kao što je to bio slučaj iz davnina.

Fešta svetog Duje počinje u jutarnjim satima procesijom i svetom misom. Ono zbog čega je od pamtivijeka ovaj blagdan smatran ne samo društvenim, već i ekonomskim događanjem neće izostati ni ove godine pa će splitska Riva ponovno biti domaćin sajma koji će ugostiti brojne trgovce šarolike ponude prilagođene mjestu i vremenu održavanja manifestacije te posjetiteljima. Istovremeno, na Rivi će se održati i tradicionalna, nezaobilazna nagradna tombola.
Vrhunac slavljeničkog dana svakako je koncertni dio u trajanju od tri sata, od 21 h do ponoć, u sklopu kojeg će ove godine stanovnike grada Splita i goste grada uveseljavati glazbeni sastav, svojevrsni domaćin Libar i neprikosnoveni umjetnik među glazbenicima Massimo.
„Veoma se veselim koncertu u Splitu jer imam mnogo prijatelja u tom gradu. Znam da su Splićani i glazbeno vrlo kulturna publika jer kad god sam bio u Splitu provod je bio garantiran. Upravo radi te veze koja je stvorena između Splićana i mene, imam osjećaj da su moji koncerti u Splitu svaki put sve bolji“, poručuje Massimo.
Upravo se u angažmanu spomenutih izvođača ovogodišnjeg ‘Koncerta za Sv. Duju’ očituje želja za stapanjem tradicijskih vrijednosti (Libar i njihov specifičan spoj klapskog napjeva u urbanoj kajdanci) te suverenih elemenata (Massimo s pop izričajem koji njeguje kvalitetu stiha i note) podjednako privlačni svim generacijama posjetitelja.
„Prvi put ove godine Libar će nastupiti u okviru fjere u svom gradu. Nakon podulje stanke, grupa će svojim sugrađanima prirediti koncert u kojem će još jednom pokušati dotaknuti alkemiju sunca, mora, kasnog mediteranskog proljeća u gradu i oslikati ga na svoj način vokalnim višeglasjem podržanim autentičnom instrumentalnom rock svirkom. Na repertoaru je sve ono potrebno za vruć, masivan i masovan rock’n’roll tulum“, naglašavaju dečki iz Libra.
Između dva nastupa, posjetitelje Rive, glavnog mjesta događanja fešte svetog Duje, razveselit će šarene boje tradicionalnog vatrometa koje će na nekoliko minuta obojiti i osvijetliti divnu splitsku noć.
Kroz nekoliko kadrova prisjetimo se prošlogodišnje fešte. Uživajte.

Info: visitsplit.com

D. Šabić , mag. nov.