Apolitični

Festa Svetog Vlaha u Bruxellesu

Povodom održavanja pete Feste sv. Vlaha u Bruxellesu voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica ugostila je dubrovačku klapu „Kaše“ i vinare iz Postupa na poluotoku Pelješcu, priopćio je ured zastupnice u ponedjeljak.

„Jako sam ponosna što smo u samom središtu Europske Unije pokazali našu tradiciju, običaje i proizvode. Našim ljudima koji nisu u prilici doći na Festu u Gradu ovo je događanje puno značilo. Naši briselski prijatelji koji još nisu znali što Sveti Vlaho znači Dubrovniku imaju priliku saznati kakva je to svečanost. Drago mi je i što smo našim posjetiteljima u sklopu Feste svetog Vlaha približili rad Europskog parlamenta ali i ostalih institucija te prikazali kako izgleda život u Bruxellesu. Ovaj je posjet prava priprema za Festu koja nas čeka ovog vikenda u Gradu“, izjavila je tom prilikom zastupnica Šuica.

Proslava je započela u nedjelju, čitanjem proglasa Feste ispred katedrale Sv. Mihaela i Gudule i puštanjem golubica kao simbola slobode i mira, nakon čega je rektor katedrale Claude Castiau održao i tradicionalno grličanje – „blagoslov grla“. Na otvaranju Feste i grličanju okupili su se Dubrovčani u Bruxellesu, prijatelji Dubrovnika te zaposlenici EU institucija. Nakon otvaranja Feste održana je Večera od Kandelore uz nastup klape „Kaše“.

Cijeli članak možete pročitati na: hina.hr

Foto: Fotos593 / Shutterstock