Apolitični

FDK Omiš: klape mogu početi pjevati

Festival dalmatinskih klapa Omiš omiljeno je okupljalište klapskih pjevača i kulturne javnosti i tako skoro već punih pedeset godina. Za ovu manifestaciju mnogi ističu i potvrđuju da je jedna od najznačajnijih događaja u kulturno-turističkoj ponudi Splitsko-dalmatinske županije, pa i cijele Dalmacije.

 

U lipnju i srpnju 2016. godine FDK održava se jubilarni 50. put, potvrdio nam je u razgovoru ravnatelj festivala prof. Mijo Stanić kojeg smo ugostili u našem studiju u Gundulićevoj 36. Ne krijući zadovoljstvo, kazao nam je da je ovogodišnji interes klapa iznad prosjeka upravo zbog te obljetnice. Uradili smo do sada lavovski dio posla, kroz treći i četvrti mjesec uslijedile su vrlo jake audicije diljem Hrvatske u većim centrima i u susjednoj Bosni i Hercegovini. Bili smo i u Čapljini na svečanom koncertu koji je bio ujedno i audicija za klape s područja BiH. Grad gusara, ali i grad klapa prepoznatljiv je van granica Lijepe Naše upravo zahvaljujući festivalu koji je Omiš brendirao na prepoznatljiv i osebujan način učinivši da Omiš postane sinonim za klapsku pjesmu.


U pola stoljeća svog djelovanja festival je stvorio i izgradio pokret koji je prešao granice Dalmacije i Hrvatske, a klapska je pjesma kao iznimno hrvatsko tradicijsko blago priznata i na međunarodnoj razini uvrštenjem na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Ponosan je na ove velike riječi koje opisuju vrijednost i značenje klapske dalmatinske pisme prvi čovjek festivala, Mijo Stanić, koji radošću i velikim interesom medija najavljuje prva klapska zbivanja u lipnju u večerima van Omiša, a u srpnju, kada temperature zraka dohvate i 40-ak stupnjeva, klape će dodatno užariti trgove i kalete Omiša na ovogodišnjem pola stoljeća starom omiškom Festivalu dalmatinskih klapa.

Video: Teo Peričić