Apolitični

FDA odobrio lijek koji usporava širenje virusa gripe

S početkom sezone gripe u svijetu, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je novi lijek za njezino liječenje generičkog naziva baloxavir marboxil, prvi u gotovo dva desetljeća.

Riječ je o grupi lijekova koji usporavaju širenje virusa gripe između stanica u tijelu, onemogućujući kemijsku vezu između virusa i stanice-domaćina. Dosad su na tržištu bili ponuđeni slični lijekovi pod nazivom Tamiflu i Relenza. Njihova primjena sprečava pojavu komplikacija poput upale pluća i usporava širenje gripe. Ova vrsta lijekova u iznimnim se slučajevima može koristiti i kao preventivna terapija, primjerice kad sezonsko cjepivo protiv gripe ne pruža dovoljnu zaštitu te u slučajevima pandemije.

Novi lijek Xofluza namijenjen je liječenju gripe kod osoba starijih od 12 godina koji imaju simptome te bolesti manje od 48 sati, stoji u priopćenju FDA te se dodaje da će se po pacijentu propisivati jedna oralna doza, piše Live Science.

“Riječ je o prvome novom antiviralnom lijeku za liječenje simptoma gripe odobrenom u posljednjih 20 godina”, izvijestio je povjerenik FDA dr. Scott Gottlieb. “S obzirom na to da se svake godine gripom zaraze deseci tisuća ljudi, a kod brojnih se naknadno razviju dodatne komplikacije, često vrlo ozbiljne poput upale pluća, ključno je imati sigurnu i učinkovitu alternativu liječenju, što omogućuje novi lijek generičkog imena baloxavir marboxil”, rekao je Gottlieb.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay