Apolitični

FAZA 2: NASTAVI LI SE USPORAVATI PRODOR KORONE, POPUŠTANJE MJERA KREĆE VEĆ NAKON USKRSA?

Samo nekoliko dana zaredom nešto bolje “korona statistike” u europskim žarištima epidemije, prvenstveno u Italiji i Španjolskoj, bilo je dovoljno da pripreme za takozvanu “fazu 2”, odnosno da planovi pojedinih država za postupno ublažavanje restriktivnih protuepidemioloških mjera postanu politička i medijska top tema na Starom kontinentu.

Premijer Andrej Plenković pak bio je optimističniji: rekao je kako se protuepidemiološke mjere moraju i dalje provoditi, ali i da Vlada priprema odluke o “relaksaciji” nekih mjera, ograničenja i zabrana.

– U ovoj fazi moramo provoditi restriktivne mjere kalibrirajući ih potrebama gospodarstva i što normalnijem funkcioniranju ključnih aktivnosti. Cilj nam je da sve mjere relaksiranja budu primjerene epidemiološkim procjenama da ne bi slučajno s prenaglim relaksiranjem došlo do širenja zaraze – rekao je Plenković. Do Uskrsa, poručio je, možemo očekivati samo ponovno otvaranje tržnica. Kroz tjedne koji su pred nama donosit ćemo odluke o relaksaciji – poručio je.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay