Apolitični

Fascinantna priroda i bogata kulturna baština, uz šest kilometara pješačkih staza čine Imotski savršenim za vikend odmor

Sada kad smo i službeno ušli u jesen i kad nam kalendar govori da se u moru kupaju samo najhrabriji, a svi ostali tjedan protrčavaju u radnim i školskim obvezana, poželimo vikendom odlutati izvan mjesta svojeg stanovanja.

Predivne sunčane jesenske dane treba iskoristiti i provesti dan u prirodi ili u kakvom drugom mjestu. Izleti vikendom opuštaju starije i mlađe, a to je i najbolja prilika za otkrivanje novih ljepota koje nas čekaju tu, u susjedstvu. Izlet do Imotskog bi bio sjajan izbor. Od Splita do Imotskog autocestom ima 85,4 kilometra i vožnje svega sat i 11 minuta, a iz Makarske je još bliže, 36,5 kilometara i 40 minuta vožnje ako nema prometa. Imotski nije samo zanimljiv grad po arhitekturi, već i zbog činjenice da se doslovno naslanja na Geopark Biokovo – Imotska jezera.

Krenete li od glavnog trga, s čije gornje strane vas gleda kip Tina Ujevića, velikoga hrvatskog pjesnika koji je opjevao i ovaj zanimljivi “grad na gori”, te se zaputite glavnom ulicom popločanom kamenom, iznenadit ćete se ljepotom kamene arhitekture koja se djelomično naslanja i na secesijske zgrade, što dovoljno govori da Imotski nisu zaobišli ni utjecaji drugih europskih arhitektura. Ali ipak, u centru Imotskog, u starom dijelu grada, vidjet ćete razgranatost uličica s kućama koje djeluju toliko mediteranski, kao da ste na otoku, a ne u mjestu blizu granice s Bosnom i Hercegovinom.

No glavna imotska ulica dovest će vas do Modrog jezera, gdje može početi vaša vikend-avantura kroz lokalne legende i predivnu prirodu. Imali smo sreću ovog tjedna vidjeti prazno korito Modrog jezera, što se rijetko događa. Žena koja naplaćuje ulaz u Geopark govori nam kako su se još prije nekoliko dana ovdje kupali i stranci i domaći, a evo sad, nakon gotovo četiri godine, jezero se “ogolilo” do kraja. Ništa to ne smeta Imoćanima jer je to prilika da se održi tradicionalni nogometni turnir na jezerskom suhom dnu. Sastanu se tu Jezerani i Bazarani, odigraju utakmicu, ali uvijek tako da rezultat bude neriješen, kazivao nam je poslije Teo Maršić, voditelj prodavaonice Super Konzum u Imotskom. I on je Jezeranin, s donje strane Modrog jezera, a “njegovi” su u utakmici uvijek “Vilenjaci”, dok su ovi Bazarani “Vukodlaci”.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Braco Ćosić