Apolitični

Fanove filmske glazbe očekuje poslastica nadomak Zagreba

Našem najvećem skladatelju Alfiju Kabilju dodijelit će se nagrada za životno djelo, a njegovu glazbu izvest će Jean-Michele Bernard

International Sound & Film Music Festival (ISFMF), jedan od tri najveća i najvažnija festivala filmske glazbe na svijetu, ujedno i jedini koji je posvećen i filmskom zvuku – ove godine ima mnogo razloga za slavlje jer slavi jubilarnih deset godina djelovanja, a kako to bolje proslaviti nego – dva puta.

Prvi put je to bilo na jedinstvenom i spektakularnom događaju u Puli, u 2000 godina staroj Areni, najvećem potpuno očuvanom amfiteatru iz doba Rimskog Carstva, i to ispred publike koja je brojila čak 3500 ljudi. Pulska je Arena tako poslužila kao neponovljiva pozornica filmskom remek-djelu Gladiator redatelja Ridleyja Scotta i dodjele nagrade Crystal Pine za životno djelo jednom od najvećih dizajnera zvuka svih vremena, Scottu Millanu, dobitniku četiriju Oscara, od kojih je jedan kipić primio upravo za Gladiatora.

Drugi dio festivalske obljetnice slavi se od 7. do 9. listopada, od petka do nedjelje, i to u gradu gdje je sve počelo – Samoboru. Pitoreskni gradić, najljepši biser kontinentalne Hrvatske, bit će tako domaćin festivalu i njegovom vrhunskom programu i gostima.

Čak dvojica oskarovaca krase listu gostiju: skladatelj i redatelj Stephen Warbeck (osvojio Oscara za glazbu u filmu Zaljubljeni Shakespeare) i vrhunski karakterni glumac Ciarán Hinds (ove godine nominiran za Oscara)

I uistinu, nijedan događaj nikada nije doveo više oskarovaca u Hrvatsku kao što je to tijekom proteklih deset godina ostvario ISFMF.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay