Apolitični

FAKE NEWS: ‘ZBOG OVOG SMO PANIČARILI!?’ Bračni par iz Bonna autom išao iz Istre u Njemačku bez ikakvih kontrola i propusnica

Čitali smo na Internetu da Nijemci na granici mjere temperaturu i određuju samoizolaciju, da su na svim graničnim prijelazima stroge kontrole. No ništa od toga nije bilo istina. Evo kako je zaista protekao naš put.

Nismo sigurni kako će proteći put. Što ako zaglavimo na nekoj od granica nakon prijeđenih par stotina kilometara? U petak (27.3.) odlučujemo da ćemo putovati u nedjelju. Pa ako nas vrate, vrate.

Krećemo oko osam ujutro, nedjelja, nigdje žive duše. Prva prepreka: ulazak na Istarski ipsilon. Dočekuje nas policijska kontrola. Mladi ljubazni policajac nas bez problema pušta dalje – bez propusnice.

Druga prepreka: hrvatsko-slovenska granica. Ispred nas samo jedan automobil. Hrvatski granični policajci desetak minuta kontroliraju naše njemačke osobne iskaznice. No suprotno svim našim brigama, oni samo bacaju pogled na dokumente i mašu da vozimo dalje.

I na slovensko-austrijskoj granici policajac samo površno gleda naše osobne iskaznice i provjerava koliko imamo goriva. Spremnik je pun, on je zadovoljan.

A onda dolazimo na posljednju granicu: onu njemačku. Čitali smo na Internetu da tamo ljude pitaju odakle dolaze i mjere im temperaturu. No i to je fake news. Nitko nas ništa ne pita, nitko nas ne informira o eventualnoj samoizolaciji po dolasku kući. Policajac nam je samo mahnuo da prođemo, napisala je novinarka Deutsche Wellea.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay