Apolitični

Evo zašto svemirske sile jure prema Mjesečevom južnom polu

Indijska svemirska agencija spustila je svemirsku letjelicu na Mjesečev južni pol u misiji koja će unaprijediti indijske svemirske ambicije i proširiti znanje o lunarnom vodenom ledu, potencijalno jednom od najvrjednijih Mjesečevih resursa.

To je misija koju se smatra ključnom za istraživanje Mjeseca i status zemlje kao svemirske sile, samo nekoliko dana nakon što se srušio sličan ruski lender.

Evo što se zna o prisutnosti smrznute vode na Mjesecu i zašto je svemirske agencije i privatne tvrtke vide kao ključ za kolonizaciju, rudarenje i potencijalne misije na Mars.

Ako vodeni led postoji u dovoljnim količinama, mogao bi biti izvor pitke vode za istraživanje Mjeseca i pomoći u hlađenju opreme. Također se može razgraditi za proizvodnju vodika za gorivo i kisika za disanje podržavajući misije na Mars ili lunarno rudarenje.

Ugovor Ujedinjenih naroda o svemiru iz 1967. zabranjuje bilo kojoj naciji da polaže pravo na vlasništvo nad Mjesecom. Ne postoji odredba koja bi zaustavila komercijalno poslovanje. Napori pod vodstvom SAD-a da se uspostavi skup načela za istraživanje Mjeseca i korištenje njegovih resursa Artemis Accords imaju 27 potpisnika. Kina i Rusija nisu potpisale.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay