Apolitični

Evo što će Katar napraviti sa 6.5 milijardi dolara vrijednim stadionima

Katar je za potrebe ovog SP-a investirao ukupno 220 milijardi dolara, od čega je 6.5 milijardi utrošeno na stadionsku infrastrukturu. Svjetsko prvenstvo igralo se na osam stadiona od kojih je sedam bilo potpuno novih, a na njihovim gradilištima je, prema nekim istraživanjima, poginulo više od 6000 radnika, uglavnom iz siromašnih jugoistočnih azijskih zemalja.

Samo jedan stadion ostaje u sadašnjem obliku

Jedini stadion koji je postojao u Kataru i prije turnira bio je Khalifa International Stadium i on je jedini koji će nakon Svjetskog prvenstva ostati u sadašnjem obliku. Svi ostali stadioni bit će ili prenamijenjeni ili će smanjiti kapacitet, ili će potpuno – nestati. Na njima će se još sljedeće godine igrati Azijski kup, a nakon toga se na većini stadiona nogomet više neće igrati. 

Katar se hvali da su svi stadioni izgrađeni od materijala koji se mogu kvalitetno reciklirati i koristiti za izgradnju drugih objekata, što će biti slučaj s Lusailom, najvećim i najskupljim stadionom. On će nakon Azijskoga kupa postati stambeno-poslovni kompleks u kojem će biti šoping-centar, škola, bolnica i brojni drugi sadržaji, a najviši red tribina pretvorit će se u terase.

Cijeli članak i ostale namjene stadiona možete pročitati na: index.hr

Foto: Freepik.com