Apolitični

Evo kakav obrok u državnim bolnicama dobivaju rodilje u Japanu, a kakav u Hrvatskoj

Dvije prijateljice Japanke, rađaju u isto vrijeme… jedna u Tokiju, druga u Zagrebu… i šalju jedna drugoj fotografije obroka… doručak, ručak i večeru…”, ovako započinje objava na Facebook i Instagram profilima Željke Barać Gojić, inače majke hrvatskog supermodela Ljupke Gojić Mikić. Uz ovaj opis, gospođa Barać Gojić podijelila je i šest fotografija spomenutih obroka, tri iz bolnice u Tokiju i tri iz bolnice u Zagrebu i, malo je reći, šokirala svoje pratitelje.

Na fotografijama iz Japana nalaze se raznovrsni obroci koji uključuju puno voća i povrća, ribu, meso, rakove, juhu te vrlo malo ugljikohidrata koji dolaze tek u obliku riže ili rezanaca. Obroci iz hrvatskih bolnica, s druge strane, pršte ugljikohidratima dok voće i povrće potpuno izostaje. Za doručak su tu dvije šnite bijelog kruha, maslac i džem, za ručak šnita bijelog kruha i tjestenina sa sirom, a za večeru palenta i čaša jogurta.

Žene su ispod objave odmah počele dijeliti vlastita iskustva iz hrvatskih bolnica. Jedna je poučena iskustvom s prvog poroda, na drugi porod u Petrovoj bolnici sama nosila vlastitu torbu punu hrane.

“Uvijek mi je žao što nisam slikala svoje obroke u francuskoj bolnici. Ja, koja valjda mrtva ne bih pojela ništa bolničko (ratne traume, sklonište u šibenskoj bolnici, samim time i ta hrana), bome sam jela sve što sam naručila sva ta tri i pol dana. Jer hranu naručuješ dan prije po osobnim preferencijama.“

Fotografije i cijeli članak možete pronaći na: super1.telegram.hr

Foto: Pixabay