Apolitični

Eventi i kreativna industrija: zaboravili na jedan od glavnih motora hrvatskog turizma

Upravo je event industrija jedan od pokretača sektora kulturnih i kreativnih industrija, koja prema Unisonovom istraživanju s više od 22 milijarde kuna i 17.000 zaposlenika čine 6,3 posto BDP-a.

U 2020. godini u jeku pandemije otkazana je većina manifestacija poput: Ultra Music Festivala, In Musica, Špancirfesta, Adventa, Motovun i Zagreb film festivala, Weekend Media Festivala, Croatia Boat Showa, Place 2 Go međunarodnog sajma turizma, Reboot Infogamera.

Podsjetimo, Hrvatska je u 2014. godini osvojila nagradu “Dance Nation of the Year” kao najbolja festivalska destinacija u Europi. A samo prošle godine otkazano je preko 100 festivala koji u Hrvatsku iz godine u godinu privlače oko milijun posjetitelja iz čitavog svijeta. Važno je istaknuti i da se gosti u državi u prosjeku zadržavaju čak 7 dana, ističu u Glasu poduzetnika.

Najava plana otvaranja u posljednjem trenutku najugroženijeg sektora koji ne radi već čitavu godinu, polučit će samo ponovno otkazivanje svih manifestacija u Hrvatskoj, tvrde u Glasu poduzetnika i dodaju da je event industrija prošle godine zabilježila pad od čak 95 posto, bilo kakav ponovni ulazak u rizik od otkazivanja i planiranja evenata mora biti sveden na minimum odlukom i najavom plana Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog stožera civilne zaštite, jer u neizvjesnoj situaciji u kojoj nisu definirani plan rada i uvjeti održavanja evenata, prijeti kompletnim kolapsom event i kreativne industrije.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay