Apolitični

Eva Badura Triska o bečkom akcionizmu

U sklopu programa DOPUSTA ili Dana otvorenog performansa koji se u Splitu, od 19. do 24. rujna, održava u prostoru Multimedijalnog Kulturnog centra, Galerije umjetnina, Dioklecijanovim podrumima te na otvorenom gradskom prostoru gostovala je i Eva Badura Triska, kustosica izložbe o bečkom akcionizmu.

Kustosica izložbe, Eva Badura Triska na svom je predavanju i predstavljanju izložbe unutar Multimedijalnog kulturnog centra pozdravila sve prisutne te ih upoznala s osnovnim načelima i temeljima zamisli jednog od najradikalnijih pokreta u umjetnosti dvadesetog stoljeća – bečkim akcionizmom.

Eva Badura Triska – Bečki akcionizam

Unutar prostora splitskog Multimedijalnog Kulturnog centra na različitim televizijama prikazani su kratki filmovi i fotografije koje svjedoče o kulturnoj, političkoj i društvenoj situaciji u poslijeratnoj Austriji i Beču, promatranoj kroz oči i razmišljanja bečkih umjetnika i performera Güntera Brusa, Hermanna Nitscha, Otta Muehla i Rudolfa Schwarza Koglera. Iako je njihov umjetnički temelj bilo slikarstvo, izlazeći iz okvira slike, spomenuti umjetnici pozornost su privlačili krajnje nekonvencionalnim i zaprepašćujućim pokretanjem akcije i izazivanjem reakcije koristeći tijelo, objekte te stvari u prostoru i vremenu kao osnovnu tehniku svoje umjetnosti. Željenu reakciju i rasprave o tabu temama spomenuti bečki umjetnici izazvali su tada, što je bio njihov prvotni naum, ali i danas privlače pozornost i interes ljubitelja performansa.

Tražeći društveni odgovor pojačane svijesti, bečki akcionisti izravno su se suočili sa svojom stvarnošću i realnom slikom vremena u kojem su živjeli te svoje okoline od koje je društvo pokušavalo okrenuti glavu. Radikalan pristup bečkih umjetnika izazvao je reakcije društva, ali je i potaknuo međunarodni razvoj umjetnosti kojom je u poslijeratnom razdoblju dominirala apstrakcija i introspektivni doživljaj. Radikalno i direktno buđenje svijesti pretvarajući sliku u akciju i to na vrlo nekonvencionalan način, izazivalo je reakcije 60.-ih godina, a izaziva je i danas.

Izložba Bečkog akcionizma moći će se pogledati u prostorima Multimedijalnog Kulturnog centra u Splitu do 24. rujna do kada traju Dani otvorenog performansa.