Apolitični

Europu i uz djelomična zatvaranja čeka više valova pandemije, do proljeća 2021.

Europa riskira nove valove širenja koronavirusa iduće godine, upozoravaju francuski znanstvenici u trenutku dok se kontinent bori sa smrtonosnim drugim valom covida-19.

Čak i uz djelomična zatvaranja diljem Europe, čija je svrha smanjiti stopu zaraze, novi valovi vjerojatna su pojava sve do razvoja cjepiva, priopćilo je francusko znanstveno vijeće, tijelo koje čine vrhunski francuski stručnjaci i savjetuju vladu o zdravstvenoj politici.

Francuska, Engleska, Austrija i Njemačka ovih su dana izdale odredbe o potpunim ili djelomičnim zatvaranjima da bi suzbile nekontrolirano širenje zaraze.

“Vjerojatno je da mjere, čak i ako budu optimalne, neće spriječiti nove valove do kraja zime i proljeća 2021.”, kaže francusko vijeće.

“Vremenske prilike, učinkovitost praćenja kontakata, popuštanje mjera, sve će to imati utjecaja na tajming, intenzitet i trajanje valova”, dodaje se.

“Mi ulazimo u fazu upravljanja sukcesivnim valovima pandemije, sve do dolaska cjepiva”, zaključili su uz napomenu da valovi ne moraju nužno biti sezonski.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay