Apolitični

Europsko priznanje za izvrsnost hrvatskim biofizičarima

Nagrada Europskog mikroskopijskog društva za izvrsne radove u kategoriji znanosti o životu dodijeljena je autorskom timu znanstvenika Instituta Ruđer Bošković pod vodstvom dr. sc. Ive Tolić te znanstvenicima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom dr. sc. Nenada Pavina

Znanstvenicima je nagrada dodijeljena za rad objavljen u prestižnom časopisu Nature Communications krajem prošle godine te predstavlja iznimno priznanje prvim autorima na radu, redom mladim doktorandima i postdoktorandima: dr. sc. Maji Novak, dr. sc. Bruni Polaku, dr. sc. Juraju Simuniću, Zvonimiru Bobanu i Barbari Kuzmić.

Hrvatskom timu znanstvenika nagrada je dodijeljena za rad ‘The mitotic spindle is chiral due to torques within microtubule bundles’, objavljen u Nature Communications u rujnu prošle godine. U ovom radu znanstvenici su predstavili najnovije rezultate svojih istraživanja koji otkrivaju da je diobeno vreteno kiralne strukture. Ovo otkriće moglo bi ući u svjetske udžbenike i dovesti do novih spoznaja o procesu pravilne raspodjele genetskog materijala.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay