Apolitični

Europski tjedan sporta 2016. obilježite na svoj način

Europski tjedan sporta 2016. započet će 10. rujna. Slično kao prethodne godine, osmišljen je kao europski događaj s aktivnostima diljem Europe.

Zemlje sudionice moći će organizirati aktivnosti i događaje na nacionalnoj razini tijekom određenog nacionalnog Tjedna sporta, u razdoblju između 10. rujna i 2. listopada 2016. Službeno otvorenje Europskog tjedna sporta 2016. održat će se u Košicama, u Slovačkoj 10. rujna, a vodeći događaj u Bruxellesu 15. rujna. U Republici Hrvatskoj Tjedan će se obilježiti od 10. do 17. rujna 2016. godine. Ovaj zanimljivi prosportski događaj nastao je na inicijativu Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe, a u 2016. će se održati po drugi put.

Europski tjedan sporta 2016.

Nastavljajući se na uspjeh prvog Europskog tjedna sporta i ove će se godine osmisliti nove aktivnosti te nastaviti s radom na već postojećim uspješnim aktivnostima. Glavna tema kampanje za Tjedan sporta i dalje je #BeActive te bi se njome trebalo potaknuti javnost da bude aktivna ne samo tijekom tog tjedna, nego i cijele godine. Postavlja se pitanje: Zašto je on nastao? Odgovor se krije u činjenici da sport i tjelesna aktivnost znatno pridonose dobrobiti europskih građana. Međutim, razina tjelesne aktivnosti trenutačno je u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada. Stručnjaci potvrđuju kako je Europski tjedan sporta odgovor na taj izazov. Nedostatak tjelesne aktivnosti nema samo negativan učinak na društvo i zdravlje ljudi, već uzrokuje i gospodarske troškove. Preko sporta možemo poslati snažnije poruke tolerancije i osnažiti građanstvo diljem Europe. Promicanje uloge sporta kao sredstva društvene uključenosti pomoći će u rješavanju trenutačnih izazova s kojima se suočava svako društvo pa tako i naše.


Što je cilj Europskog tjedna sporta?
Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost. Trebao bi okupiti pojedince, tijela javne vlasti, sportski pokret, organizacije civilnog društva i privatni sektor. Lokalnim inicijativama Tjedan sporta potaknut će Europljane da redovito budu aktivni (#BeActive) te će im omogućiti više vježbanja u svakodnevnom životu. Obilježite ovaj značajan Tjedan i u svom kraju i pozovite svoje najbliže, prijatelje i rodbinu na zajedničko športsko druženje.
Više o samom događaju možete saznati putem linka http://www.europski-tjedan-sporta.hr/.