Apolitični

Europski proizvođači ruše cijene automobila. Razlog je konkurencija

Pod pritiskom konkurencije iz Kine, proizvođači automobila Stellantis i Renault snažno će se potruditi da smanje troškove proizvodnje električnih vozila s ciljem da postignu slične cijene i profitne marže kao modeli na fosilna goriva, rekli su čelnici industrije Reutersu.

Rast prodaje električnih vozila usporio je zbog kombinacije nedostatka infrastrukture za punjenje i visokih cijena zbog čega europski proizvođaču pokušavaju razviti pristupačnija električna vozila, u startu skuplja od ekvivalenata s motorima s unutarnjim izgaranjem.

“Da gledam na kratke staze, mogao bih odmah povećati svoju prodaju električnih vozila jednostavno puštajući marže da klize”, rekao je novinarima izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares nakon što je tvrtka objavila cjelogodišnje rezultate za c2023. uz upozorenje na turbulentnu godinu pred nama.

De Meo je rekao da će smanjenje cijena biti lakše postići za manje automobile jer proizvođači mogu smanjiti veličinu paketa baterija, koja obično doseže oko 40 posto cijene električnog vozila. Posljedično, to znači da će cijene ostati više za vozila s većim baterijama. 

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Anya Juárez Tenorio