Apolitični

Europski parlament želi spriječiti prevare s kilometražom rabljenih automobila

Europski parlament (EP) pokrenuo je u srijedu inicijativu prema Europskoj komisiji koja bi mogla drastično smanjiti prijevare u vezi s kilometražom rabljenih automobila, a najizglednije rješenje se čini preuzimanje belgijskog modela na razini EU-a koji je tu vrstu prijevara smanjio za čak 97 posto.

Odbor za promet Europskog parlamenta izglasao je izvješće koje je sastavio zastupnik Ismail Ertug, član njemačkog SPD-a.

Ono bi se uskoro trebalo naći na glasovanju na plenarnoj sjednici EP-a. Parlament ima pravo tražiti od Europske komisije, institucije koja je nadležna za predlaganje pravnih akata Unije, da pokrene zakonodavnu aktivnost u određenom području.

Smanjivanjem broja prijeđenih kilomatara umjetno se povećava vrijednost automobila, a studija pokazuje da se to povećanje kreće, ovisno o kategoriji vozila između dvije i pet tisuća eura po automobilu.

Osim umjetno povećene vrijednosti, još je niz negativnih posljedica – skuplje i neodgavarajuće održavanje takvih automobila te smanjena sigurnost na cestama.

Ekonomske štete izazvane tom nezakanitom pojavom procjenjuju između 5,6 i 9,6 milijardi eura na razini EU-a. Povjerenje u tržište rabljenih automobila najniže je među svim tržištama roba u EU-u.

Taj problem je vrlo uspješno riješila Belgija koja je još 2006. uvela sustav nazvan Car-Pass. Riječ je centraliziranoj bazi podataka, u koju se upisuje broj prijeđenih kilometara prilikom svakog posjeta auto-servisu ili vulkanizeru.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay