Apolitični

Europski parlament u četvrtak ipak glasa o spornoj uredbi o autorskim pravima

Europski parlament će u četvrtak, na inicijativu skupine zastupnika, glasati o početku pregovora s Vijećem i Komisijom o Uredbi o autorskim pravima koja je izazvala polemike i strahove da će omogućiti cenzuru i ograničiti slobode na internetu.

Članak 11 treba osigurati naknadu izdavačima od onih koji njihov sadržaj koriste u komercijalne svrhe, te će te naknade plaćati velike platforme čiji se poslovni model temelji na distribuciji sadržaja koje je vlasništvo drugih, napominju pučani.

Osobna upotreba poveznica će stoga ostati potpuno besplatna i isključena je iz prava izdavača te je potpuno netočno govoriti o “porezu na poveznice”, ukazuje Voss.

Članak 13 zahvaća samo one platforme čija je glavna svrha pohranjivanja i pružanje javnog pristupa sadržaju zaštićenom autorskim pravima a koji je učitao njihov korisnik, ističe Voss.

Veći dio postojećih platformi neće biti zahvaćen člankom 13, pa ni u slučaju kada se na platformu učita zaštićeni sadržaj jer se to pitanje rješava u okviru postojećih zakona, tvrde pučani.

Za zabrinutosti da će zakon uništiti model Wikipedije Voss kaže da su potpuno neopravdane jer je eksplicitno isključen iz članka 13.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay