Apolitični

Europski parkovi vraćaju nosoroge u njihovu domovinu

Pet crnih nosoroga koji su došli na svijet u europskim zoološkim vrtovima pušteno je na slobodu u ruandskom Nacionalnom parku Akageri, a tomu je prethodio dosad najveći transport nosoroga iz Europe u Afriku, piše BBC.

“Ove su životinje prevezene iz Afrike u europske zoološke vrtove prije nekoliko desetljeća. Sada će u Ruandi imati pravi život. To je predivno”, kazao je ponosno direktor zoološkog vrta u Chesteru, Mark Pilgrim, dodajući kako nije vjerovao da će se realizirati.

Tri ženke i dva muška nosoroga, starosti između dvije i devet godine dopremljeni su iz Flamingo Landa u Yorkshireu, iz češkoga safari parka Dvur Kralove i danskog Ree Park Safarija.

Na put od 6000 kilometara, nosorozi su krenuli iz Češke. U park u ovoj državi dopremljeni su svi nosorozi kako bi se što bolje pripremili za život u divljini. Svaka je životinja iz velikog transportera puštena u privremene ograđene boksove od 1000 kvadratnih metara. Nosorozi su ondje boravili dok stručnjaci i veterinari nisu procijenili da su spremni za život u divljini.

Njihovo putovanje zrakoplovom iz Praga do ruandske prijestolnice Kigalija trajalo je 30 sati, a projekt o preseljenju životinja u Afriku započeo je prije puno godina.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay