Apolitični

Europske žene poduzetnice u Sinju

Poduzetnički centar Sinj u suradnji s Gradom Sinjem i VAD-om u Alkarskim dvorima bio je domaćin ženama poduzetnicama iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bugarske, Švedske, Moldavije, Poljske, Kosova, Turske i Hrvatske. Naime, u okviru regionalnog projekta „Žensko poduzetništvo: motor za stvaranje radnih mjesta u Jugoistočnoj Europi” u Sinju je održan završni treći dan konferencije koja se održavala u Splitu. Projekt provodi GTF-Inicijativa za održivi rast u suradnji sa SEECEL-om, RCC – Vijećem za regionalnu suradnju, te SIDA – Kraljevina Švedska kroz razvojnu agenciju.
U Alkarskim dvorima tako se okupilo 100-tinjak žena poduzetnica iz 12 europskih zemalja koje je na početku pozdravila direktorica PC Sinj i predsjednica klastera „Kolo” žena poduzetnica Hrvatske Ana Barać.
Okupljenim poduzetnicama obratila se i Lada Karničić, predsjednica podružnice Split udruge „Krug” žena poduzetnica Hrvatske. U ime domaćina zahvalu na dolasku u Sinj i dobre želje za nastavak uspješnih poduzetničkih aktivnosti uputili su gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić.
Na konferenciji u Sinju istaknuto je kako od ukupnog broja poduzetnika u RH 23 posto je žena, dok ih se među obrtnicima nalazi tek 7 posto.
U prigodnom programu s modnim kreacijama etno-baštine i večernjim haljinama predstavila se Udruga žena „Gačanka” iz Otočca. Uz Ličane i Ličanke ove kreacije nosile su i Sinjske mažoretkinje. Tradicionalne pučke napjeve i žensku reru, uz veliki pljesak nazočnih, izvele su članice Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja. Gošće Sinja također su imale prigodu vidjeti izložene autohtone suvenire, rukotvorine, narodnu nošnju, te prehrambene delicije iz svih krajeva Hrvatske, ponajviše s cetinskog područja, a koje su izložile žene poduzetnice. Proteklog vikenda bilo je zaista ugodno u gradu alkara koji je ugostio najuspješnije žene poduzetnice Hrvatske i susjednih prijateljskih zemalja.
Više u kategoriji: Gospodarstvo
Izvor i foto: ferata.hr
D. Šabić, mag. nov.