Apolitični

Europske zemlje u kojima je javni prijevoz praktički besplatan

Vrijedno je spomenuti da na određenim mjestima, ako ste stanovnik, već možete dobiti besplatni javni prijevoz. Estonski glavni grad Tallinn jedno je od takvih mjesta, a od 1. listopada 2022. pridružit će mu se i otok Malta.

Međutim, čak i kao turist, u još nekim zemljama možete iskoristiti blagodati jeftinog putovanja.

Španjolska

Od 1. rujna do 31. prosinca 2022. međugradski vlakovi u Španjolskoj bit će potpuno besplatni. Politika je osmišljena kako bi se Španjolcima pomoglo u krizi troškova života i pokriva Cercanias (prigradski vlak), Rodalies (prigradske rute u Kataloniji) i Media Distancia rute (srednje udaljene regionalne linije, pokrivaju putovanja kraća od 300 km) kojima upravlja nacionalni željeznički operater Renfe. Na sljedećem linku, saznajte sve detalje o besplatnom putovanju vlakom u Španjolskoj.

Luksemburg

Naravno, Luksemburg vjerojatno nije na vrhu popisa mnogih ljudi za putovanja. Ali 2020. postao je prva zemlja na svijetu koja je javni prijevoz učinila besplatnim. Sve dok ne putuju u prvom razredu, i turisti i stanovnici mogu se voziti autobusima, vlakovima i tramvajima bez da potroše i cent.

Cijeli članak možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay