Apolitični

Europske zemlje dominiraju po uvjetima za internetsku trgovinu, poboljšanje u Hrvatskoj

Hrvatska je poboljšala uvjete za internetsku trgovinu zahvaljujući većem broju građana koji koriste Internet i pouzdanijim poštanskim uslugama, pokazalo je najnovije izvješće UNCTAD-a, a među vodećih 10 zemalja i dalje dominiraju one iz Europe. Nizozemska je u ovogodišnjem izvješću potvrdila prvo mjesto na ljestvici zemalja s najboljim uvjetima za trgovinu putem Interneta. Na drugom je mjestu Švicarska.

“Naš indeks B2C pokazuje stvaran i zabrinjavajući digitalni jaz između razvijenih i zemalja u razvoju”, konstatira ravnateljica UNCTAD-ova odjela koji je izradio izvješće Shamika N. Sirimanne.

Tako u nekih šest do sedam europskih zemalja više od 80 posto građana koji se služe Internetom kupuje online, a u većini zemalja s niskim odnosno nižim srednjim dohotkom njihov je udio niži od 10 posto, dodaje.

“Treba hitno pomoći slabije pripremljenim zemljama da poboljšaju infrastrukturu i izgrade povjerenje među stanovništvom”, zaključuje Sirimanne.

“U protivnom će njihove kompanije i građani propustiti prilike koje digitalno gospodarstvo pruža. Ujedno će biti slabije pripremljeni za razne izazove”, naglašava.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay