Apolitični

Europska unija predstavila strategiju sigurnosti 5G mreža, zabrinuta zbog Kine i tvrtke Huawei

Europska komisija u utorak je predložila zajednički pristup sigurnosti 5G mreža, uslijed povećanja zabrinutosti zbog kineske dominacije na tom području.

Na prošlotjednom summitu, čelnici EU-a objavili su nekoliko mjera kako bi osnažili Uniju protiv širenja kineskog gospodarstva Prijedlog poziva članice da preispitaju svoj odnos s Kinom do kraja lipnja, uključujući i provjeru sigurnosti mreža koje prodaju telekomunikacijske kompanije.

Kineski div Huawei pod paljbom je kritika uslijed optužbi da njihova 5G može poslužiti za dostavu informacija kineskoj tajnoj službi. Talijanski zakon o “zlatnoj energiji” izglasan je nakon što je ta zemlja prošlog tjedna bila prva članica G7 koja je odobrila kineske infrastrukturalne projekte, poput inicijative “Jedan pojas, jedan put”.

“Novi put svile”, kako se još naziva, za cilj ima izgradili nove željeznice, ceste, luke i energetske poveznice između Kine, Europe i Afrike. Sjedinjene Države i Europska unija izrazili su zabrinutost zbog toga što Italija time omogućava Kini da proširi svoj utjecaj u srcu Europe.

Cijeli članak možete pročitati na: euractiv.jutarnji.hr

Foto: Pixabay