Apolitični

Europska svemirska agencija odabrala 17 astronauta iz zemalja članica

Generalni direktor ESA-e Josef Aschbacher predstavio je članove ESA-ine klase astronauta 2022., prve nove regrute u 13 godina, koji su odabrani međi više od 22 tisuće odabranih kandidata.

ESA-ini novi kandidati za astronaute preuzet će dužnost u Europskom astronautskom centru u Kölnu u Njemačkoj. Oni će biti obučeni prema najvišoj razini standarda kako su odredili partneri Međunarodne svemirske postaje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

ESA je odabrala i jednog kandidata za astronauta s tjelesnim nedostatkom. Sudjelovat će u Projektu izvedivosti parastronauta kako bi se razvile opcije za uključivanje astronauta s tjelesnim invaliditetom u ljudske svemirske letove i moguće buduće misije.

Klasa ESA astronauta 2022. uključuje pet karijernih astronauta, 11 rezervnih astronauta, kao i jednog paraastronauta, koji je izgubio nogu u prometnoj nesreći na motociklu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Obzirom da Hrvatska još uvijek nije punopravna članica ESA-a, prvog hrvatskog astronauta ili astronautkinju ćemo čekati još koju generaciju. 

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Foto: Pixabay