Apolitični

Europska Komisija želi da se sav plastični otpad do 2030. reciklira: “U protivnom će do 2050. u oceanima biti više plastike nego ribe”

Europska komisija je u utorak u Strasbourgu objavila europsku strategiju za upravljanje plastičnim otpadom s ciljem da se do 2030. sva plastična ambalaža reciklira te ograniči jednokratna uporaba plastike.

“Ako ne promijenimo način na koji proizvodimo i upotrebljavamo plastiku, do 2050. u oceanima će biti više plastike nego ribe. Moramo se pobrinuti da plastike ne bude u našoj vodi, hrani, pa čak i u našim tijelima”, izjavio je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Strategija o plastici dio je paketa o kružnom gospodarstvu.

“Ovom strategijom za plastiku postavljamo temelje novog kružnog gospodarstva u koje je uključena plastika te prema njemu usmjeravamo ulaganja. Tako će se smanjiti količina plastičnog otpada na kopnu, u zraku i u moru te će se stvoriti nove prilike za inovacije, konkurentnost i otvaranje visokokvalitetnih radnih mjesta”, izjavio je potpredsjednik Komisije Jyrki Katainen.

Komisija ističe da strategija ima tri cilja, koji će koristiti gospodarstvu, pogotovo plastičnom sektoru u EU-u, koji zapošljava 1,5 milijuna ljudi, a 2015. godine imao je promet od 340 milijardi eura.

Prvi cilj je osigurati da se do 2030. godine sva plastična ambalaža može reciklirati i to na troškovno učinikovit način.

Drugi cilj je smanjiti količinu plastike za jednokratnu uporabu – poput plastičnih čaša i pribora za jelo, slamki, vrećica, balona itd. Plastika za jednkokratnu uporabu predstavlja polovicu otpada u moru ili na obali.

Treći cilj je zabraniti uporabu mikroplastike – plastičnih dijelova manjih od pet milimetara.

Cijeli članak možete pročitati na: dnevnik.hr

Foto: Shutterstock