Apolitični

Europska komisija dodijelila Institutu Ruđer Bošković 61 milijun eura za modernizaciju i jačanje istraživačkih kapaciteta

Europska komisija je u ponedjeljak odobrila investiciju od više od 61 milijun eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj za modernizaciju i jačanje istraživačkih kapaciteta Instituta Ruđer Bošković kroz projekt “Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu” (O-ZIP).

Projekt O-ZIP je veliki infrastrukturni projekt čiji je glavni cilj razviti multidisciplinarnu okolinu za istraživanje i razvoj, što će IRB-u omogućiti da uspješno parira najboljim europskim istraživačkim organizacijama.

Provedbom projekta stvorit će se četiri istraživačke infrastrukturne platforme. Platforme predstavljaju funkcionalne jedinice organizirane u multidisciplinarnom okruženju s ciljem pružanja podrške hrvatskim prioritetnim sektorima: zdravstvu, biotehnologiji, održivom okruženju i inženjeringu koji će služiti za istraživanje, primjenu i prijenos znanja i tehnologija.

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: Vizualizacija kako bi IRB trebao izgledati 2023. godine (Foto: IRB)