Apolitični

EUROPSKA KAZALIŠTA Može li umjetnost spasiti razjedinjenu Europu?

Dok Europa čeka ishod dosad najneizvjesnijih izbora za Europski parlament, predstavnici 40-ak europskih kazališnih institucija okupljeni na konferenciji Europske kazališne konvencije (ETC), koja se održala od 23. do 26. svibnja u Dresdenu u Njemačkoj, odaslali su poruku prijateljstva, poticanja raznolikosti i suradnje u izgradnji Europe budućnosti ujedinjene kroz umjetnost.

U današnjoj Europi, čije su temeljne vrijednosti njegovanja raznolikosti i dijaloga dovedene u pitanje jačanjem desničarskih populističkih retorika koje aktivno grade svoje politike na platformama razjedinjenja i udaljavanja, europska kazališna zajednica okupljena u Dresdenu odlučila je poslati poruku zajedništva u umjetnosti.

“Ovi će izbori za Europski parlament vjerojatno ostaviti gorak trag jačanja populističke desnice u Europi. Pitanja koja nam se danas nameću su brojna, bez obzira jeste li Portugalac, Hrvat, Rumunj, Šveđanin ili Nizozemac. Svojim kolegama u zemljama koje se suočavaju s teretom jačanja populizma moramo poslati poruku da će u nama naći suučesnike u obrani slobode”, rekao je predsjednik ETC-a Serge Rangoni.

Toj poruci dodatnu snagu daje činjenica da je odaslana upravo iz Dresdena, glavnog grada izrazito euroskeptične njemačke regije koja je posljednje četiri godine bila poprište najvećeg uspona desnice u toj zemlji.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Pixabay