Apolitični

‘Europska Kalifornija‘ raspametila Amerikance, masovno se doseljavaju: ‘Sigurno, jeftino, dobra hrana…‘

Nathan Hadlock preselio se u Portugal kako bi pobjegao od nasilja i loše socijalne skrbi u Sjedinjenim Državama, ali i da bi nastavio uživati u suncu i moru koje je obožavao u Kaliforniji.

Par, koji je osnovao obitelj po preseljenju u portugalski glavni grad 2020., ondje je privukla klima, dobra hrana, jeftiniji život i mogućnost putovanja u druge dijelove Europe. Željeli su i pobjeći od tamnijih strana američkog društva.

“Jedan od glavnih razloga zbog kojih se ljudi žele preseliti ovdje, sigurnost je njihove djece. Često kažu, ‘Ne želim da mi dijete netko ustrijeli u školi‘”, ispripovijedao je Hadlock. “Vi u Europi to niste iskusili, ali u Americi je to stvarnost”.

Jen Wittman, koja se u Lisabon preselila iz Kalifornije sa suprugom i sinom tijekom pandemije, tvrdi da Sjedinjene Države “pomalo pucaju po šavovima”.

“Incident s Georgeom Floydom, pandemija, političke podjele, rasizam…, sve je to u Americi postalo prenaglašeno”.

Njoj je važna i europska socijalna mreža. “U Americi je strašno stanje sa zdravstvenom skrbi. Naročito ako ste umirovljenik sa zdravstvenom poteškoćom. U Americi vas bolest može odvesti u bankrot”, rekla je.

“Pokušali smo se preseliti u Italiju, ali oni uopće ne prihvaćaju američke zahtjeve za vizama”, prisjetila se. “Onda smo se zapitali tko u Europi prihvaća Amerikance. Ispalo je da su to Hrvatska i Portugal”.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay